Bemutatkozás

 

PARAKLETOS KÖNYVESHÁZ


Gyülekezetünk, a Kiskunfélegyházi Egyesült Protestáns (református és evangélikus) Egyház 1991. óta működteti a PARAKLETOS Könyvkiadó és Könyvterjesztő Szolgálatot. A kezdeményezés a rendszerváltozás utáni években született, abból az igényből, hogy a sokáig elnyomott, elhallgatott keresztyén értékek könyvek és egyéb kiadványok útján is eljussanak az épülni vágyók széles rétegeihez.
Szolgálatunkat 2004-től megújult környezetben, Parakletos Könyvesház néven folytatjuk, 8 állandó munkatárssal.

Kiadás

Jelenleg 10–12 kiadványunk jelenik meg évente, mely nem tűnik soknak, minőségileg mégis új színt képvisel, s fontos szerepet tölt be a keresztyén gyülekezeti, gyermek és ifjúsági munkában. Hazai szerzők, keresztyén gondolkodók műveire, életművére koncentrálunk elsősorban, de nem zárkózunk el más kultúrákból érkező szerzők gondolatainak a közvetítésétől sem. Kiadásunk legfontosabb területei: gyermek és ifjúsági szépirodalom, hitoktatói anyagok, bibliai társasjátékok.

• Hitmélyítő irodalom

Életrajzok, igehirdetés-gyűjtemények, áhítatoskönyvek, pasztorálpszichológiai művek segítenek keresztyén hitünk gyakorlati megélésében. Gyakran a személyes példa, a bizonyságtétel erejével szólnak, szólítanak meg a hittől távolabb álló embereket is.

• Felnőtt és ifjúsági szépirodalom

A hit tapasztalatai, kérdései vagy akadályai a szépirodalom nyelvén személyesebben tudnak megszólalni. Az érett olvasó egy-egy novellában, kisregényben vagy versben saját létkérdéseivel találkozhat. A gyerekek számára pedig egy-egy gyerektörténet, mese , kaland- és naplóregény, vers, dal vagy találós kérdés hozza közelebb a Biblia világát, gondolatait.

• Gyermekirodalom

Igényes kivitelű gyermekkönyveink nem hagyják figyelmen kívül azt a tényt, hogy a gyermek egész világképére, személyiségére hatnak, nemcsak a tudatára. Igyekszünk hát a szépet az igazzal, az érdekeset az érdemessel összekapcsolni. A mai vagy bibliai történetek mellett helyet kap a mese, a vers, sőt a színező vagy a találós kérdés is.

• Hitoktatási segédanyagok

Kiadványainkkal sokrétű gyakorlati segítséget szeretnénk nyújtani az idő- és energiahiányban szenvedő hitoktatóknak. Találnak nálunk bibliai feladattárat és munkafüzetet, tábori és egyéb foglalkozásprogramot, kézimunka- és barkácsanyagot, játékokat, maketteket. Csupa olyan tevékenységi lehetőséget, melyek együtt mozgatják meg a gyermek érzelmeit és gondolkodását, képzeletét és kreativitását.

• Játékok

A gyermek egyik alaptevékenysége a játék. Akár a hitoktatásban, akár otthon, a családi programok során vidám együttlétet szerezhetnek társasjátékaink, melyek rendszerint több korosztály számára, gazdag variációs lehetőségekkel, esztétikus kivitelben készülnek.

• Apróságok

Képeslapokat, igés kártyákat és könyvjelzőket, matricákat is találhatnak vásárlóink a kiadványaink között. Hiszen találkozásaink, ünnepeink apró figyelmességekkel is megszentelhetők, amilyen pl. egy-egy kép és áldó ige lehet a maga helyén.

Terjesztés

Jelenleg 230 kiadó 3500 kiadványát forgalmazzuk. A kiadók között jelen vannak a legfontosabb protestáns és katolikus kiadók, a világi kiadók közül azok, melyek fontos teológiai műveket adnak ki. De a kisebb kiadók, sőt magánkiadásban megjelent művek is helyet kapnak. Nem tekintjük célunknak, hogy valamely hitvallás, teológia vagy kegyességi forma szerint válogassunk a könyvek között – ezt az olvasóra bízzuk –, azt viszont igen, hogy az igényes bibliai vonatkozású kiadványok széles körben eljuthassanak az érdeklődőkhöz. Terjesztésünk profilja elsősorban mégis – a szélsőséges szemléletű kiadványoktól eltekintve – protestáns kitekintésű.

• Könyvcsomag Szolgálat

Terjesztésünk nagyobbrészt raktáráruházi rendszerben bonyolódik. Rendszeresen megjelenő ingyenes könyvajánlataink és katalógusunk alapján lehet megrendelni az általunk forgalmazott kiadványokat, melyeket postai csomagban juttatunk el a megrendelőkhöz. Könyvesboltok, gyülekezeti viszonteladók részére kedvezményt biztosítunk.
Szolgáltatásaink részletes ismertetőjét itt olvashatja.

• Csomagtól - Csomagig Könyvasztal Misszió

A gyülekezeti könyvterjesztés segítésére kialakított bizományos könyvterjesztői rendszerben 100 gyülekezet vesz részt. Évente két alkalommal kapnak egy-egy könyvcsomagot, terjesztői kedvezménnyel átadott kiadványokkal. Ezekkel kell 1-2 hónap múltán elszámolniuk (ami nem fogyott el, visszaküldhetik).

• Könyvvásárok, rendezvények

Évente több alkalommal rendezünk az ország különböző nagyvárosaiban könyvvásárt, de részt veszünk más kiadók, szervezetek által rendezett könyvvásárokon is, vagy konferenciákon, egyéb rendezvényeken, ahol könyvasztalt állíthatunk.

• Könyvesbolt

Raktáráruházunk nyitva áll a helyből vagy a környékről érkező vásárlók előtt is, bár kisvárosi helyzetünknél fogva nem elsősorban erre rendezkedtünk be. Ennek ellenére sokszor még külföldiek is megkeresnek minket, átutazóban Nyugat-Európa és Erdély, Kárpátalja között.

• Web-bolt

Internetes áruházunkban saját kiadványaink 20%, más kiadók kiadványai 5-15% kedvezménnyel kaphatók.

Játszani jó – Országos Bibliai Játéktúra

A Parakletos Könyvesház kiadványi között jelentős helyet foglalnak el a bibliai társasjátékok, játékgyűjtemények. Miért tartjuk fontosnak a játékok kiadását, hogyan lehet felhasználni őket hittanórán vagy egyéb gyerekalkalmakon, miért jó a gyerekeknek, ha egyszerűen „csak” játszanak, hogyan tanulhatjuk meg mi felnőttek is a gyerekek nyelvét, a játéknyelvet? Mennyire alkalmas ez a nyelv arra, hogy bibliai igazságokat és Isten Igéjének üzenetét közvetítse a gyerekek felé?
Ezen gondolatok alapján szívesen megosztjuk tapasztalatainkat a hitoktatókkal, lelkészekkel, gyerekmunkásokkal, és szeretnénk minél több gyerekkel együtt játszani. Ebből a célból indultunk el 2008-ban, a Biblia Évében egy Országos Bibliai Játéktúrára, melynek során több helyszínen tartottunk előadásokat, bemutatókat, szakmai programokat hitoktatóknak, játékos foglalkozásokat, játéknapokat gyerekeknek. A túra sikeres volt, ezért az idén is szeretnénk folytatni, amennyiben igény van rá.
Várjuk gyülekezetek, egyházmegyék, szervezetek, iskolák meghívását, akik szeretnék, hogy Játéktúránk során őket is felkeressük. Szívesen kapcsolódunk helyi programokhoz, azokat kiegészítve, színesítve, de önálló – fél vagy akár egész napos – program megtartását is vállaljuk.