Húszéves jubileumi Parakletos Találkozó

Október 30-án Parakletos Találkozót rendezett Kiskunfélegyházán közös összefogással a Parakletos Alapítvány és Parakletos Könyvesház. Húsz évvel ezelőtt, 1990 karácsonya előtt alakult meg a Parakletos Alapítvány, és jelent meg a Vigasztaló körlevél első száma. Alapítvány működését áldás kísérte, s rövid úton egy markáns könyvkiadói, -terjesztői, ill. lelki alkalmakat, konferenciákat szervező, életben tartó csapatmunka alakult ki. A két irány időközben elvált egymástól, 1994-től a Parakletos Könyvesház foglalkozott tovább a hitoktatói segédanyagok, könyvek kiadásának, terjesztésének feladataival, a Parakletos Alapítvány pedig a lelki alkalmak szervezésével, ill. a Vigasztaló c. testvéri körlevél kiadásával.

A találkozó résztvevői ezekre a közös gyökerekre emlékeztek, s hálát adtak Istennek az elmúlt húsz év áldásaiért. Több, mint 100 fő töltötte be a református templomot, ahol a délelőtt folyamán a Könyvesház új kiadványainak interaktív bemutatójára került sor. Miklya Zsolt, a kiadó szerkesztője mutatta be Dr. Tatai István: Isten ékszere lehetsz című, rövid tanításokat tartalmazó könyvét. Majd Szőczi János író elismerő szavakkal méltatta Smelka Sándor első kötetes szerző humoros kisregényét, mely Istenem, mi ez a lárma?! címmel jelent meg. A regényből felolvasott részlet nemcsak megnevettette, de el is gondolkodtatta a hallgatóságot. Ezután Sztanevné Rácz Katalin gurigami technikával készült kedves figurái jelentek meg a kivetítőn, s közben elhangzott Ábrahám története, a Sok nép atyja leszel című gurigami bibliából. Később mindenki ki is próbálhatta ezt a technikát, a gyerekek lelkesen pödörgették a papírgurikat, melyekből aztán összeállt egy-egy bari, teve vagy csacsi. Miklya Luzsányi Mónika számolt be a Magvető gyülekezetépítő társasjáték kiadásáról, melyet az érdeklődők örömmel ki is próbáltak.


Délután az Alapítvány csendesnapjaihoz hasonlóan áhítat, ének, imádság, visszaemlékezések és bizonyságtételek, dicsőítés és áldás mellett voltunk együtt. Többek között elhangzott Szabó Imre nyugdíjas sárbogárdi lelkipásztor előadása Az Egyház és a Szentlélek témájában. Damásdi Dénesné, a könyvesház vezetője tartott vetített képes beszámolót az Alapítvány és a Könyvesház történetéről. Bagi László lelkipásztor emlékezett vissza az Alapítvány indulására és az alapító Damásdi Dénes lelkészre.