Így érintette a járvány a református kereskedőket

A Reformátusok Lapja 2020. június 28-i számában olvashatunk riportot arról, hogyan reagáltak a járvány okozta válsághelyzetre a református cégek, vállalkozók, többek között a Parakletos Könyvesház.

„Két hétig meg se csörrent a telefon” – mondja Damásdi Dénesné Judit, a Parakletos Könyvesház kiadóvezetője. A keresztyén könyveket, társasjátékokat forgalmazó és kiadó cég bevétele a negyedére esett vissza március közepe óta. Ez elsőre talán meglepő, hisz azt gondolnánk, hogy a kijárási korlátozások idején ráértek a családok együtt játszani, de a távoktatás a legtöbb szülőnek, gyereknek szó szerint feladta a leckét. A kiadónál a drámaian alacsony bevétel ellenére sem kellett megválniuk egyetlen főállású munkatársuktól sem, és a külsős grafikusokkal is tovább dolgoznak, noha a munkaidő-csökkentést bevezették. Öt munkatársat tart el a Kiskunfélegyházi Egyesült Protestáns Egyház – jogilag a református egyházhoz tartozó, de evangélikus-református közös gyülekezet – tulajdonában működő kiadó.

A Parakletos Könyvesház értékesítéseinek fontos szelete szokott lenni a Kárpát-medencét járó mozgóboltjuk bevétele. Az egyházi- és könyves rendezvények elmaradása, a könyvesboltok bezárása szintén visszavetette a keresletet. Webshopjuk maradt az egyetlen felület, amelyen keresztül árulni tudtak.

Kreativitásra volt szükség volt, hogy a helyzetet kezeljék. A kijárási korlátozás idején megújították a honlapot, amely így már gyorsabb, biztonságosabb vásárlást teszt lehetővé. A kieső forgalmat online reklámok segítségével csökkentették – Damásdi Dénesné Judit tapasztalata szerint az így meghirdetett termékek gazdára találtak, sőt új vevőkört sikerült kiépíteniük. A régi ügyfeleiket is megkeresték, azt kérték tőlük, vegyenek ajándékutalványokat, amelyeket később náluk vásárolnak majd le – például a tavasszal elmaradt konfirmációk őszi pótlásakor.

A Parakletos egy finn missziós szervezet támogatásának köszönhetően az elmúlt hetekben 3500 könyvet tudott ingyen szétosztani 122 gyülekezet számára, amelyek a nehéz időszakban időseiknek – például az idősotthonban élőknek – adták át a hitmélyítő olvasmányokat. Szintén ebből a támogatásból tudták kiadni Tatai István A boldogság forrásai című új könyvét. – Ez többszörösen jó kezdeményezés volt, munkát tudtunk adni a kollégáknak, kiadtunk egy új könyvet, a gyülekezeteknek segítség volt, hogy a csökkent bevételek idején ingyen jutottak könyvekhez, az időseknek pedig sokat számított lelkileg, hogy valaki gondolt rájuk, így mindenki jól járt. – mondja Damásdi Dénesné Judit. A járványidőszakban új termékként „Bízzál az Úrban” felirattal ellátott textilmaszkot is kínáltak a webshopban. A kiadóvezető Istenben bízva és reménykedve várja az őszi és az év végi időszakot. Reméli, a reformátusok segítik majd őket azzal, hogy – például karácsonyra – tőlük vesznek ajándékokat.

Megjelent a Reformátusok Lapja 2020. június 28-i számában, az „Így érintette a járvány a református kereskedőket” című cikkben.

A teljes cikk itt olvasható